Cimbali10 visszatekintő – 2006

Éééés megszületett…

2006-ot írunk, még szinte senkinek sincs okostelefonja, még él Magdi néni a Barátok Köztben és Budapesten elkezdenek járni a Combino villamosok a “négyes-hatos” vonalán. Na pont ekkor történt az, hogy megalakult a Cimbaliband néven elhíresült zenekar, méghozzá Unger Balázs (alias “Cimbali”) vezetésével. Akinek eddig kérdés volt, hogy honnan jött a zenekar neve az már a tíz részes visszatekintő sorozatunk elején választ kapott kérdésére.

2006 tavaszán kezdődött az egész. A pontos részletekről Bali fog mesélni a Fonó Budai Zeneházban, március 5-én. Azért az a kezdet megérne egy epizódot a fent említett “kultuszsorozatban”, de erről majd tényleg élőben. Az ősCimbaliband ebben a felállásban kezdett el működni: Unger Balázs (cimbalom, ének), Boda Gellért (hegedű), Wertetics Szlobodán (harmonika), Rodek Krisztián (tamburabrács) és Pataj Péter (nagybőgő). Bali korábban az Állami Népi Együttes cimbalmosa is volt, ám mindig is vágyat érzett arra, hogy kipróbálja magát más műfajokban és a környező népek népzenéjében is. Játszott Dresch Mihály mellett, zenélt amerikaiakkal, zenét gyűjtött Erdélyben és Romániában is. Két szólólemeze (Forduló, Második forduló) után eljött az ideje, hogy a hozzá hasonlóan gondolkodó zenész barátaiból zenekart verbuváljon. Ebből alakult ki tíz éve a Cimbaliband, a már fent említett tagokkal.

2006 május 26 – szapora szívverések, a helyszín; Mátyásföld Erzsébetligeti Színház. Öt feltűnően jól öltözött fiatalember kiállt a színpadra és eljátszotta a negyven perces műsorát, ami alatt azon izgultak, hogy ne legyen visszataps, mert nem próbáltak össze több számot. Íme az elkövetők:elso

 

Ezt követte még egy gyöngyösi és egy székesfehérvári koncert novemberben aztán kiderült, hogy valami hiányzik a történetből; egy női énekhang. A nehéznek tűnő feladatot könnyen orvosolta a banda; Bali és Gellért városában szólóénekesként szerepelt akkoriban a Turai Énekmondók-nál Szita Eszter, a mi Esztink, aki örömmel állt ki a férfikoszorú elé énekelni december 2-án, Jászfényszarun és azóta is minden alkalommal! :)

Nagyjából ezidő tájt történhetett, hogy Bali hazalátogatott Szadára a családjához, ahol meglepetten tapasztalta, hogy Geri öccse rockzenészi ambíciói ellenére népzenére gyakorol basszusgitározni. A feladat adott volt: decemberben még két Cimbaliband koncert volt hátra a Vörösmarty téren – ezekre kellett Gerinek megtanulnia a műsort. A koncertek lementek, immáron Gerivel a fedélzeten csak egy dolog nem volt tiszta: hogy fér el egy zenekarban bőgő és basszusgitár együtt? Mindenesetre így zárta a Cimbaliband 2006-ot és indult neki a 2007-es évnek…

Kattints a képre és ismerkedj meg a szülinapi programunkkal!

12604817_10156367857145577_6762939943883441828_o